zaterdag 1 april 2017

Het kuiken en het ei (Pasen)


We werkten twee weken rond het thema 'Het kuiken en het ei'. De eerste week legden we de focus op eieren en kuikens. De tweede week op Pasen, paaseieren en chocolade. 



Doorheen de twee weken vierden we drie verjaardagen. 

HIEP HIEP HOERAAAAAA! Op 19 maart werd GaĆ«lle 4 jaar. 














HIEPERDEPIEP!  Lauren werd 4 jaar op 24 maart. 









HOERAAAA! Ayden wordt morgen, 2 april 4 jaar! We vierden zijn verjaardag vrijdag in de klas. 


















Het knuffelhoekje werd omgetoverd tot een paaswinkeltje. Daar konden we de paasboom versieren, paaseitjes verkopen, zakjes vullen, eitjes zoeken, ons verkleden in paashaas, ... 











De eerste week werkten we veel aan ons paasmandje.
Eerst versierden we een melkkarton aan de hand van servettentechniek. We moesten de servetten heel voorzichtig bestrijken met vernislijm. Daarna moesten we zelf een kuiken tekenen en het kuiken uitknippen. Het kuiken versierden we aan de hand van  een monoprint. Met een verfrol rolden we verf op een plexi-plaat. Dan tekenden we er eitjes op en drukten we dit af op ons kuiken. Tot slot schilderde juf onze handjes oranje, dit werden de pootjes van het kuiken. We werkten ons mandje af met zelfgeknipt gras (de oogjes van de schaar moeten naar ons kijken), oogjes, pluimpjes en een snavel. Wat hebben we dit goed gedaan. Juf is heel trots!



























We onderzochten hoe een ei er vanbinnen uit ziet en het verschil met een ganzenei. Wat is een ganzenei groot! 


We leerden een versje over het kuiken en het ei:







Piep, piep, piep, 
Er komt een kuiken uit het ei.
Tok, tok ,tok, 
Zegt mama kip blij.
Ik heb er weer een kindje bij. 




In de turnzaal speelden we een sorteerspelletje met eitjes. We moesten om ter snelst het eitje bij de juiste kip leggen. 







We zetten in de klas een paasboom die we zelf versierden. Eerste bespraken we het kleur, de vorm en de groottes van de eitjes en de lintjes. Daarna mochten we het eitje kiezen dat we het mooist vonden en deze aan de boom hangen.  




































Samen met onze meter en peter hielden we een paaseierenraap. De juffen verstopten eitjes op de speelplaats en wij mochten ze zoeken. Daarna genoten we van een lekker paaseitje. 
































'Mevrouw hen' probeerde een ei uit te broeden. Dit lukte helemaal niet. Ze zat er zo lang en hard op dat het ei in kleine stukjes brak. Het ei was niet zoals een echt ei van een kip, het was een chocolade-ei. Natuurlijk kon ze het ei niet uitbroeden. Mevrouw Hen toch.
We leerden over verschillende soorten, kleuren en smaken van chocolade. We mochten een chocolade-ei kapot slaan. Dit vonden we fantastisch! Natuurlijk mocht het proeven ook niet ontbreken. 'MMMMMMMMM! Dat was smullen!'















































Vanaf de tweede week telden we af naar Pasen. Iedere dag hingen we een sticker op het volgende steentje. Als er op alle steentjes een stickertje hangt en we zo naar het mandje kunnen stappen,  is het Pasen. Dan gooien de klokken eitjes naar beneden, de paashaas verstopt ze en wij mogen ze zoeken. 'JOEPIEEEEE!'

We speelden een denkspelletje met een opdrachtkaart. Er zaten en lagen enkele kippen en eieren in  het kippenhok. Ieder ei of iedere kip had een specifiek kleur. Wij moesten goed kijken en de opdrachtkaart precies namaken. 




























We hadden ook een geboorte in de klas. Voor de klasdeur lag plots een ei met een brief erbij. Dat was wel wat mysterieus. In de brief stond dat we het ei in water moesten leggen en kijken wat er gebeurde. Eerst dachten we dat er een kuiken ging uitkomen. Maar nee, het was ............. EEN DINO! De dino kwam beetje bij beetje uit het ei. Dat vonden we echt spannend.









We leerden ook koken met eieren.  We maakten een omelet. De eieren roken en smaakten super lekker. 'MMMMMMM!' We hebben echt gesmuld. 





















































Tijdens de godsdienstmomenten leerden we over het verhaal 'Kom uit het ei, kleintje'. Mama kip was heel blij dat haar kuikentje uit het ei was gekomen. We leerden over verbondenheid met anderen. We vertelden aan elkaar wat mama en papa allemaal voor ons doen, wat wij voor elkaar doen, ...



Ook het spelen in de klas stond in teken van  'Pasen'.











































































Geen opmerkingen:

Een reactie posten