maandag 1 mei 2017

In de tuin ...

In de tuin... 


We werkten de hele over 'In de tuin...' 

Tijdens dit thema legden we de focus op:
  • De verbondenheid met de natuur, 
  • Bloemen en kleuren, 
  • Tellen van bloemen, 
  • Wat is gras? 
  • Zaaien en planten 









We startten dinsdag met een kringgesprekje. Alle kleuters mochten vertellen waaraan ze denken als ze het woordje 'tuin' horen. 
Daarna hielden we een waarneming over materialen uit de tuin. Juf bracht een zak mee met allerlei spullen. Elk om de beurt mochten we iets uit de zak halen en vertellen wat het was. We roken en proefden aan en van tuinkers, we voelden aan aarde, we roken aan gras, we vergeleken bloembollen en zaadjes, we telden de bloemen aan een plantje, we vulden een potje met aarde,.. We leerden veel woordjes over spulletjes die verband houden met de tuin.  


























In de klas waren de hoekjes wat veranderd. Het knuffelhoekje was veranderd in een bloemenwinkel. Daar konden we boeketjes maken, bloemen water geven, bloemen verkopen, ...
Ook lag er een echte grasmat in de klas. Het gras moest dringend afgereden worden. We mochten met scharen het gras afknippen.
Op de tafel stonden twee bakken gras. Daaruit moesten we met een pincetje alle wormen en bloemen halen. Het pincetje goed vasthouden was de ene klus, daarna de kleine wormen en bloemen pakken de andere. Hier oefenden we onze fijne motoriek. Goed hé dat we dit al kunnen! 






 


We zaaiden allemaal tuinkers in een potje. Eerst aarde in het potje doen, daarna water in het potje gieten, dan zaadjes opdoen en ten slotte nog wat water geven. We deden dit allemaal zelfstandig! We voelden ons als een echte tuinman en -vrouw. 
Daarna trok juf van alle kleuters een foto. De foto kleefden we op ons potje. De tuinkers stelt ons haar voor. Dit vinden we super grappig! Morgen zal ons haar lang genoeg zijn om mee te doen naar huis. 

















































In de klas maakten we een moestuintje. We zaaiden verschillende bloemen en kruiden. Ook plantten we een bloemetje. Nu moeten we nog wat wachten tot onze bloemen en kruiden uitkomen. 







Ons themalied gaat over een zaadje. We leerden het liedje aan de hand van de prenten op de volgende link: Themalied

Juf las het boekje van 'Rupsje Nooitgenoeg voor'. Daarna speelden we het verhaaltje na. 
Je kan het verhaaltje nog eens bekijken via de volgende link: Verhaal Rupsje Nooitgenoeg


Bij juf speelden we een bloemenspel. Juf gaf ons een opdrachtje en we moesten de juiste bloemblaadjes zoeken en op onze bloem hangen. Voorbeeld: je bloem heeft twee rode bloemblaadjes. 


We deden een experiment met een tulp. De ene tulp zetten we in gewoon water, de andere in rood water en de derde in blauw water. Het water kleurden we met crêpe papier.
RA RA RA, WAT ZOU ER GEBEUREN? 













De ene tulp werd rood en de andere blauw. Waaaaw, wat is dat mooi!



Bij juf konden we ook een gezelschapsspel spelen. We moesten de juiste figuurtjes zoeken in de prent. Als we het figuurtje in de prent zagen, mochten we een sterretje op de juiste plaats op onze opdrachtkaart leggen. We leerden verschillende figuren benoemen: een bol, een vierkant, een ruit, een druppel en een ster. Ook oefenden we de kleuren: rood, oranje, blauw, geel en roze.
Eerst speelden we het spel klassikaal en daarna apart met de juf. Het was een heel leerrijk, maar moeilijk gezelschapsspel. Juf is trots dat we dit al begrijpen en kunnen! 



























Tijdens onze godsdienstmomentjes leerden we over 'De parabel van de zaaier'.




Vrijdag gingen we op stap samen met de kindjes van juf Elise en juf kleine Karin. We gingen naar het park. Daar mochten we madeliefjes zoeken en plukken.
































Vrijdag vierden we ook de verjaardag van Scott. HIEP HIEP HOERAAAA! Scott werd zondag 4 jaar! Een hele dikke proficiat Scottje! We zongen liedjes voor hem, hij blies 4 kaarsjes uit, hij mocht snoepjes geven aan zijn vriendjes, hij mocht het verjaardagsspelletje spelen, ... We maakten er een leuke dag van! 
































Vanaf nu zal ik bij ieder blogbericht een tip meegeven hoe je samen met je kapoen bepaalde zaken kan oefenen. De eerste tip gaat over de kleuren. Kleuren kunnen we op heel veel momenten leren/herhalen/oefenen. Bijvoorbeeld bij het aandoen van de kledij: "Welk kleurtje heeft je T-shirt? Welk kleurtje heeft je broek?" Ook tijdens het eten: "Welke kleurtjes zie je in de bord?"
 Kleuters vinden het leuk als je mopjes maakt over de kleuren. Voorbeeld: "Mmm, die gele erwtjes zien er lekker uit!"  Veel succes! 😀



De volgende twee weken leren we over 'Mmmm, lekker'. Hierin leren we over lekker eten en Moederdag. 

Tot morgen! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten