zondag 14 mei 2017

Mmmmm, lekker! (Moederdag)

Mmmm, lekker! 

Eerst en vooral wil ik alle mama's een fantastische Moederdag wensen! 



Gedurende de twee weken leerden we over gezondheid, lekker eten, koken, bakken en natuurlijk onze mama's. 

We wensen mama Sofie, papa Stijn en broer Scott een dikke proficiat met de geboorte van hun dochtertje en zus Jade! Jade werd op 3 mei geboren. Scott trakteerde met volle trots met doopsuikertjes. 



We begonnen de week met een impressie/waarneming. Plotseling belde kabouter Smul naar juf. Hij vertelde dat hij een zak vol lekkers voor ons had gekocht. Een kleuter ging kijken naar de klasdeur en inderdaad er stond een zak vol lekkere dingen voor de deur.  Elk om de beurt mochten we iets uit de zak halen. We proefden, roken, voelden aan en van de dingen. Daarna sorteerden we al het lekkers volgens gezond en ongezond.

































We knutselden een geschenkje voor onze lieve mama. Hopelijk vinden jullie het mooi en hebben jullie ervan genoten. 
We deden verschillende dingen:
  • Eerst versierden we ons receptenboekje. We konden kiezen tussen 4 technieken: stempelen, tekenen met stiften, zoentjes geven of knippen en plakken.




























  • Daarna maakten we een tekening van onze mama en vertelden we waarom onze mama de liefste is.






















  • Ook maakten we een kader rond de foto met mama. Dit deden we aan de hand van een patroon. We maken al een patroon met 3 voorwerpen. SUPER! 

  • Het dekseltje van de chocopot versierden we met een wattenstaafje. We mochten drie kleurtjes kiezen en met het wattenstaafjes stipjes zetten.





















  • We verkleden ons als een echte kok. Juf trok hiervan een foto. De foto gebruikten we voor ons moederdagwerkje. 































  • We maakten choco voor in onze chocopot. Met een echte koksschort gingen we aan de slag. We voelden ons als een echte topchef. 


















































  • Tot slot pakten we zelf ons pakje in. 






















We telden ieder dag af naar Moederdag. Dit deden we aan de hand van een aftelkalender. 


Ons gedichtje voor Moederdag:
Dag liefste mama van mij. 
Met je warme handen en je lieve lach,
is het voor mij elke dag Moederdag.
Een dikke zoen, van je kapoen. 

Onze godsdienstmomentjes stonden ook in teken van Moederdag. Tijdens het eerste momentje mochten we allemaal onze foto met mama voorstellen. We vertelden hoe onze mama heet, waarom ze leuk is, hoe ze er uit ziet, ... Tijdens het tweede moment vertelde juf het verhaal 'Raad eens hoeveel ik van je hou'. Daarna mochten we tonen hoeveel wij van onze mama houden. Tijdens het derde momentje leerden we Maria, de mama van Jezus kennen. Juf vertelde wat Marie voor Jezus deed, wij mochten ook vertellen wat onze mama allemaal voor ons doet. Tot slot gaven we een kusje voor alle mama's en Maria omdat we hen dankbaar zijn! 






























HIEPERDEPIEP HOERAAA! 4 mei werd Lomme 4 jaar! We vierden zijn verjaardag uitgebreid in de klas. Hij koos ervoor om zijn verjaardagsspelletje met alle kindjes te spelen. 
























Ook het spelen in de klas stond in teken van eten en mama. In de klas werd er een nieuw hoekje ingericht: 'De supermkarkt'. Daar konden we spulletjes kopen. Ook konden we ons schminken zoals mama. Dat was niet zo makkelijk. Soms waren we zo enthousiast dat onze lippen net zoals een clowntje waren. Het versieren van een taart mocht ook niet ontbreken. Dit deden we met plasticine. In de zandbak konden we taarten, pannenkoeken, ... maken. 

































We leerden de tafel dekken volgens een opdrachtkaart. Ook leerden we wat bestek is. We moesten de spulletjes op de juiste plaats leggen en vertellen waarvoor ze dienen. Ook speelden we spelletjes met de spulletjes. We speelden 'Wat is er weg?, Wat stond er eerst?, ...' De opdrachtkaarten hing juf in de poppenhoek. Zo zullen we nu altijd de tafel juist dekken.



























Ook maakten we brooddeeg. We moesten water, bloem en zout met elkaar mengen en daarna kneden. We toverden en veranderden het deeg van kleur. Met het deeg mochten we dan spelen in de klas.

























Donderdag kwam juf Fayes meme wafels bakken in de klas. Het waren geen gewone wafels. Het waren wafeltjes zonder eitjes. Zo kon onze Seppe ook meegenieten!
































Juf bracht een vriendje mee naar de klas 'Meneertje Kruimeldief'. We waren gek op hem. Juf speelde een toneeltje met Meneertje kruimeldief en een broodje. Het broodje was bang van Meneertje Kruimeldief. We ontdekten dat de boterham helemaal niet bang hoeft de zijn. Meneertje kruimeldief eet enkel kruimels. Daarna mochten we allemaal eens met Meneertje Kruimeldief werken .





























We speelde het spelletje 'wisselstoeltjes'. Alle kleuters kregen een voorwerp dat verband houdt met het thema. Twee kleuters hadden hetzelfde voorwerp. Juf riep een voorwerp en kleuters met dat voorwerp in hun handjes moesten zo snel mogelijk van plaats wisselen.




We sloten de week en het thema af met het maken van ons klasrecept 'stutje aap'. Eerst mochten we zelf een banaan in stukjes snijden. Daarna onze beschuit besmeren met choco en tot slot de beschuit versieren met stukjes banaan. Mmmmm, wat was dat lekker!































Nog enkele foto's van tijdens het spelen en werken in de klas:





































TIP VAN DE WEEK:

In de klas oefenen we volgende week veel op knippen. Knippen is een moeilijke klus, maar ook iets wat kleuters graag doen. Je kan je kleuter dit thuis eens laten oefenen. Laat ze dwarsknippen in stukjes papier, reclameblaadjes, facturen 😋, ...
Ik mail jullie een handig stappenplan om te leren knippen.






Volgende week leren we over 'Goudlokje en de drie beren'.

Tot morgen allemaal!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten